Hälsporre har du säkert hört talas. Det är ett obehaglig tillstånd som kan orsaka mycket smärta i foten. Läs vidare om du är intresserad av att lära dig mer och vill veta hur du själv kan lindra problemen som kan uppstå.

Hälsporre – så fungerar det

Drabbas du av hälsporre kommer du förmodligen ha mycket ont i hälen, särskilt när du belastar hälen genom att stå eller gå. Inte minst på hårt underlag kan du känna av smärta. Ibland kan problemen gå över av sig själv men ofta behövs någon form av behandling. De som drabbas oftast är personer över 35 år. Det är vanligast bland kvinnor med hög hålfot eller plattfot. Orsakerna till problemet varierar. Ibland beror det på felaktiga skor och andra gånger på för hög belastning.

Lindra problemen själv – med hjälp av iläggssulor

Ofta leder hälsporre till ömhet och stelhet vid hälen. Det kan kännas som värst när du kliver upp på morgonen. När du vilar dig brukar smärtan lindras eller gå över helt. Ofta gör det ont då du går på hälarna eller står på tårna. Det kan också förekomma att det pirrar längs med fotsulans yttre kant. Ibland blir hälen svullen.

Genom att köpa kvalitetssulor till dina skor kan du själv lindra och förebygga problem som hänger ihop med hälsporre. Iläggssulor bidrar till att skapa en skön miljö för fötterna i skorna, vilket minskar risken för smärta på grund av hälsporre. Så gör dig själv en tjänst och investera i ett par riktigt på iläggssulor.

Hur kommer det sig att problemen uppstår?

Varför drabbas vissa människor av hälsporre? Det vanligaste är att man har löptränat på ett felaktigt sätt, kanske med dåliga skor eller sulor. Att löpträna på mycket hårt underlag kan också öka risken, eftersom belastningen på foten blir högre då. Om du dessutom snabbt har ökat belastningen i din träning så ökar risken ytterligare. Överviktiga personer kan också löpa större risk att drabbas av problemen. Så se till att du har bra skor med bra sulor. Och när problemet väl har uppstått gäller det att prova alternativa träningsformer som inte belastar hälarna, så som simning eller cykling.

Hur behandlar man hälsporre?

Hur behandlar man då hälsporre? Ja, det finns några olika varianter, även om det förekommer att problemen går över av sig självt. Att gå promenader kan lindra smärtan. Men det bästa brukar vara att undvika belastning. I några enstaka fall har det krävts kirurgiska ingrepp för att lösa problemen.

Detta kan du göra själv

Vad kan man då göra själv om man har drabbats av hälsporre? Jo, det finns en del som du kan göra. Först och främst kan du ta smärtstillande läkemedel för att lindra själva smärtan. Du kan också besöka en fysioterapeut som kan tipsa dig om övningar som kan hjälpa. Inte minst bör du använda skor med en mjuk sula. Inlägget ska vara minst 1 centimeter tjockt, men det får gärna vara ännu tjockare.

7 Comments