Det finns inget som kan förstöra en aktiv semester som en blåsa på foten. Speciellt löpare och vandrare känner till problemen med vätskefyllda blåsor i huden, även om de flesta av oss har haft det någon gång. En blåsa uppstår när huden utsätts för friktion, tryck, kyla eller värme. Det kan göra ont och vara irriterande. Därför vill de flesta behandlas så fort som möjligt. Ofta får man blåsor av skor, vanligtvis nya skor som ännu inte har gåtts in. Du kan dock riskera att få blåsor av ett gammalt par skor om dina fötter blir för varma eller om skorna gör så att strumporna skaver på hälen.

 

Så undviker du blåsor

Det finns ett antal olika saker du kan göra för att undvika de irriterande och smärtsamma blåsorna. Oavsett om du har på dig gymnastikskor eller vandrarkängor på din aktiva semester, är det viktigt att skorna har rätt storlek. Är de för små gör det ont i hela foten. Är skorna för stora, så att fötterna glider runt i dem, så är det också stor risk för att du får blåsor. Se därför till att köpa skor i rätt storlek. Dessutom är det viktigt att knyta snörena på rätt sätt. Skosnörena på dina gymnastikskor eller kängor ska stramas åt så att de sitter stadigt på fötterna. Därmed undviker du onödig friktion som lätt ger upphov till blåsor.

 

Skadan är skedd – hur ska blåsan behandlas?

Om du ändå har oturen att få en blåsa trots att du har varit försiktig så är det viktigt att behandla den. Först måste den rengöras med vatten och tvål för att få bort bakterier. Om blåsan sitter på hälen är det en bra idé att sticka hål på den med en steril nål. Det är viktigt att låta huden framför blåsan sitta kvar eftersom den hjälper med att skydda det underliggande såret. När blåsan rengjorts och punkterats kan du sätta på ett skavsårsplåster från Scholl som hjälper till att läka blåsor och gör så att den inte blir värre. Skavsårsplåster är vattentätt och gör så att huden kan andas. Den avvisar smuts och bakterier och gör att din blåsa försvinna snabbare så att du kan fortsätta att vara aktiv och njuta av semester utan smärtor.

13 Comments