När du är utomhus blir dina lager kläder till din smarta termostat som reglerar temperaturen i kroppen. Det gäller att klä sig i olika lager, med rätt lager på rätt plats. Denna beprövade strategi låter dig reglera komforten genom att lagren reglerar kroppstemperaturen när aktivitetsnivån eller vädret förändras. För att börja med behöver du veta hur du ska tänka när du ska klä dig i lager – för att förstå lager i dina kläder för utomhusaktiviteter måste du känna till varje lagers funktion.

De olika lagrens funktioner

Det understa lagret tar emot kroppens svett och ska kunna hantera att bli blött. Mittenlagret är ett isolerande lager som behåller kroppsvärmen och skyddar dig från kylan. Det yttre lagret, skallagret, skyddar dig från vind och regn. Även om du inte bär alla tre lagren från början är det en bra idé att ha på sig alla lager varje gång du är ute på någon form av aktivitet. Du kan ta av lager om du känner dig för varm men du kan inte lägga till ett lager om du inte har det med dig.

Några konkreta tips

Många undrar ofta hur man ska klä sig efter väder. Vädret är självklart viktigt för att avgöra val av klädsel, men att enbart basera det på väder blir fel. Då förbiser viktiga faktorer såsom ansträngningsnivå och ens metabolism – hur mycket eller lite man svettas som person. Nedan är några förslag för en hypotetisk person som inte är speciellt varm eller kall av sig naturligt.

Vid kallt väder kan man bära polyester kläder från topp till tå, en halvtjock fleecejacka med syntetisk isolering; halvtjocka fleecebyxor och regnjacka/byxor i andningsbart material..

Vid svalare temperaturer bör man bära polyester med en tunnare fleecejacka; syntetiska vandringsbyxor; lätt andningsbar regnjacka och byxor med ventiler. På https://www.addnature.com kan man läsa mer om hur man bör klä sig vid olika väderförhållanden – de säljer även högklassiga produkter för dig.