Om du är en av oss som gillar att få ett glas vin till middagen, eller du kanske älskar att bjuda på goda viner till middagssällskapet. Då bör du hålla koll på vinets temperatur. Inget kan förstöra smakupplevelsen som fel tempererat vin, framför allt om vinet är för varmt. Exempelvis om temperaturen på ett rödvin överstiger 18°C, så avdunstar alkoholen snabbare än doftaromerna. För varm serveringstemperatur är med andra ord ödeläggande bl.a. för doftbilden. Den korrekta serveringstemperaturen beror på vilket vin man skal bjuda på. Här följer korrekta serveringstempreaturer för de olika typerna av vin.

OBS! dessa temperaturer är vägledande, och smak och behag kan såklart spela en roll. Oftast är det alltså ok att servera vinet en smula för svalt, medan för varmt vin inte rekommenderas.

Röda viner

  • Om det röda vinet är mjukt & bärigtbör det serveras vid 14–16°C
  • De flesta övriga röda viner bör serveras vid 16–18°C – aldrig varmare.

Vita viner

  • Om det vita vinet är friskt & fruktigtbör det serveras vid 8–10°C
  • Om det vita vinet är lätt & avrundatbör det serveras vid 6–8°C
  • Om det vita vinet är fylligt & smakriktbör det serveras vid 8–12°C
  • Om det vita vinet är druvigt & blommigtbör det serveras vid 8–10°C
  • Om det vita vinet är söttbör det serveras vid 8–10°C.

Rosévin & Mousserande vin

  • De flesta Rosévin börserveras vid 8–10°C
  • Champagne, cava, prosecco och annat mousserande vin bör även dessa serveras vid 8–10°C

Dessertvin

  • Söta vita dessertvin bör serveras vid 8–10°C
  • Söta röda dessertvin bör serveras vid 16–18°C
  • Söta mousserande dessertvin bör serveras vid 8°C

Det enklaste sättet att se till att vinet har rätt serveringstemperatur, är att anskaffa en vinkyl. Om man inte har en vinkyl kan man istället lägga in röda viner i kylskåpet ca en halvtimme före servering, och vita viner ca. 2 timmar före servering. På så sätt riskerar man inte att bjuda sina gäster på allt för varmt vin.

11 Comments