Sverige ligger perfekt till för att utforska många delar av norra Europa. Vissa områden har dock hamnat lite i skuggan av andra, och ett av dessa är definitivt Baltikum. Hela detta historiskt och kulturellt intressanta område ligger så nära, men ändå är det så få svenskar som åker dit. Läs mer om de baltiska länderna här, och överväg dem till din nästa semester!

Estland

Estland är det nordligaste av de baltiska länderna. Landet har faktiskt en hel del sverigeförknippad historia, och de så kallade estlandssvenskarna är en officiell minoritetsgrupp i landet. Än idag hittar du den gamla Svenska S:t Mikaelskyrkan i huvudstaden Tallinn. Tallinn bjuder på många även på många andra kulturella upplevelser. Bland annat har staden över 60 olika museum, med en befolkning på endast 450 000 invånare – det är svårslaget!

Lettland

Söder om Estland hittar du grannlandet Lettland. Huvudstaden Riga är ett populärt resmål för kulturintresserade turister från främst östeuropa. I Riga återfinns bland annat sex stora, anrika teatrar. Vidare sägs det att Riga har den största mängden Jugendbyggnader i världen, så om du är intresserad av arkitektur är Riga ett självklart resmål. Lettland är även känt för sin friluftsturism – landet består faktiskt till cirka 40% av skog.

Litauen

Närmast kontinenten hittar du Litauen, ett på många sätt spännande land. Visste du att Europas geografiska mittpunkt, om man räknar fastland, ligger en liten bit utanför huvudstaden Vilnius? Om du vill känna att du verkligen är i mitten av Europa bör du därför besöka Litauen. Denna geografiska mittpunkt märks även av kulturellt. Framförallt Vilnius är en smältdegel av nordeuropeisk, centraleuropeisk och östeuropeisk kultur på ett ovanligt påtagligt vis. Detta syns inte minst på den otroliga arkitektoniska diversiteten – här hittar du byggnader i alla stilar du kan tänka dig, och stadens dryga 40 kyrkor är lika diversa som övriga staden.

16 Comments