Är du sugen på att köpa ett akvarium? Det ser så fint ut hos andra, och det är lättskötta djur som inte kräver någon underhållning, kanske du tänker… Det är jättefint med akvarium, rogivande att titta på de vackra fiskarna som simmar runt. Men det är mycket underhåll och jobb med att hålla ditt akvarium rent och snyggt.

Det finns dock idag väldigt mycket hjälpmedel på vägen, för att hålla ditt akvarium rent, fräscht och snyggt. Här kommer några bra tips:

  • Det är viktigt att ha en bra vattenhygien, och till det kan det behövas en del produkter. Det brukar sägas att man ska byta ca 25% av vattnet i akvariet var fjortonde dag, och att du då ska tillsätta rent, kallt kranvatten. Dock så är inte allt kranvatten lika med bra vatten, utan det kan innehålla klor, tungmetaller och kalcium. För att vattnet då ska passa dina fiskar så kan du tillsätta Tetra Aqua Safe varje gång som du byter vatten eller om du startar upp ett helt nytt akvarium. Denna produkt gör så att vattnet får rätt ph värde.
  • Håll koll på algerna. Börjar de växa alger i ditt akvarium så är det något som inte är som det ska. Det kan bero på en mängd olika saker, som till exempel för mycket ljus, för lite ljus, för mycket mat som inte äts upp som flyter omkring, eller att du kanske rentav har för många fiskar i ett för litet akvarium. Vad det än må bero p så finns det även jättebra produkter som hjälper dig med att lösa alla alg problem.
  • Har du ett litet akvarium med lite vatten så kan vattnet snabbare bli dåligt – men detta kan justeras med produkter som är speciellt utvecklade för att tillföra kalcium och annat som behövs för att få den rätta balansen.
  • Köper du saltvattensfiskar så behöver du omvandla ditt kranvatten till saltvatten, för det finns det självklart hjälp att få – se utbudet här.
  • Köp en bra pump, i rätt storlek för det akvarium som du väljer, så hjälper den till att hålla det rent och fräscht mellan vattenbytena. Självklart är det ändå bra att nån gång ibland tömma akvariet helt och skura ur det ordentligt, men en pump hjälper dig så du inte behöver göra det så ofta.

 

Hur stort akvarium vill du ha? Det finns allt från små nano-akvarium till stora 360 liters akvarium – allt beroende på hur stora fiskar, eller hur många, du vill ha samt hur stor plats du har för ditt akvarium. Det finns även passande akvariebord att ställa ditt akvarium på, och med förvaringsplats under för alla tillbehör.