De flesta av er har kanske hört begreppet matkort eller rentutav använder ett eller flera matkort i sina hushåll. Vad är ett matkort och varför väljer så många att använda sig av det?

Matkort delas på två huvuddelar, nämligen kreditkort som även fungerar so matkort och kostnadsfria medlemskort som ger bonuspoäng när du handlar i vissa matvarubutiker. Till exempel ifall du har ett ICA kort kommer du att få bonus och extraerbjudanden på dina matinköp hos ICA. Ett matkort som även är ett kreditkort kan ge olika förmåner såsom försäkringar eller cashback.

Matkort som inte kombineras med ett kreditkort har färre förmåner och erbjuder ingen kredit. För vissa matkort behöver du även betala medlemsavgift för att kunna ha tillgång till bonusar och poäng på dina inköp. Ett sådant exempel är COOP’s matkort.

Ytterligare ett alternativ är ett bankkort eller betalkort kopplat till matvarukedjans bank. Här kommer ett exempel. Du kan till använda dig av ett Maestro betalkort som är utgivet av ICA Banken eller COOP Med Mera Konto.

Vilka är fördelarna och skyldigheterna när använder ett kreditkort?

Många svenskar använder sig av kreditkort. Vilka är fördelarna med att äga ett kreditkort?

  • Du har tillgång till en kredit som du kan använda varje månad. Beroende på utgivare och produkt skiljer sig kreditgränserna varandra emellan.

  • Du har tillgång till olika typer av förmåner. Kreditkort kan inkludera försäkringar (både för hemmet och en personförsäkring) och cashbacks. Vissa kreditkort samarbetar med klädesbutiker och matvarukedjor där du som kund kan få bonuspoäng på dina inköp. Vissa kreditkort kan ge extra flygpoäng för dig som flyger, andra kan ge rabattpriser på bensin när du tankar. Varianterna är väldigt många och det är upp till dig att välja ett kreditkort som passar.

  • Du betalar enkelt och lätt. I Sverige kan man betala med ett kreditkort i princip överallt. Vissa kreditkort kan även ge dig bonusar om du reser utomlands och betalar den vägen.

Vilka är skyldigheterna som du åtar dig när du har ett kreditkort? Egentligen är det endast en skyldighet och den är att betala tillbaka den använda krediten ifall du använder dig av den. Tänk på att kreditkort har räntefri period som brukar vara på 30 dagar. Under den tiden har du möjligheten att betala utan någon ränta. Därefter ackumuleras det en ränta i enlighet med kontraktet du skrivit på.

Hur väljer du ett kreditkort?

Hur väljer du ett kreditkort på bästa sätt? Lättast är det att titta på jämförelsesidor som gör undersökningar och analyser av kreditkortsmarknaden. Där får du en sammansatt information om vilka utgivare det finns, hur förmånerna för de olika kreditkorten se ut samt villkoren du måste uppfylla.

Tänk på att alla kreditkort har en årsavgift som kan skilja sig olika produkter emellan. Ha gärna även den i åtanke när du bestämmer dig för vilket kreditkort du ska ha.

En gyllene regel är att ha ett kreditkort med en kreditsumma som passar dig. Tänk på att en alltför hög kredit kan leda till överkonsumtion och det bör du undvika.