Ibland behöver man bara rusta upp lite i trädgården eller kanske byta ut dörrar eller golv. Då kan ett snabblån vara ett bättre alternativ än att utöka bolånet. Här får du reda på mer om snabblån, hur man söker den här typen av lån och var du kan hitta det billigaste snabblånet till snabbrenoveringen.

 

Allt om snabblån

Det finns huvudsakligen två olika typer av lån på den svenska marknaden – lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Ett lån med säkerhet kräver någon form av insats eller garanti. Oftast är den här typen av lån förknippat med t.ex. bolånet eller billånet och oftast är det just bostaden eller bilen som utgör själva säkerheten för lånet.

Med snabblån är det annorlunda. Ett snabblån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du slipper ta någon risk när du lånar pengar. Istället faller all risk på långivaren, vilket också är skälet till att just snabblån är dyrare än ett vanligt banklån. Med ett snabblån kan du finansiera resor, renovering, fordonsköp eller tidigare obetalda lån. Friheten är stor så länge du betalar tillbaka lånet i tid.

Till skillnad från bolånet handlar det här om förhållandevis låga summor. Ett vanligt snabblån brukar ligga på mellan 500 och 30 000 kronor, beroende på vilket kreditbolag du väljer. En del privatbanker har gått så långt som att erbjuda uppåt en halv miljon kronor i snabblån, fast då gäller speciella villkor.

 

Snabblån med lägst ränta

Funderar du på att ta ett snabblån? Tänk efter hur mycket du vill låna men också hur mycket du kan låna. Kostnaden för ditt lån är fundamentalt för det senare. Lägre ränta ger större möjligheter till att låna mer. Här gäller det dock att kunna skilja mellan nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan anger enbart vilken årsränta ditt lån har, men håller tyst om alla avgifter som tillkommer. Därför ska du istället kika på den effektiva räntan. Den avslöjar vad du verkligen får betala varje månad. Enligt Kreditupplysningslagen är det kreditbolagens skyldighet att uppge den effektiv räntan för sina lån, men det är tyvärr långt ifrån alla som håller sig till reglerna.

Vill du hitta bästa snabblånet med lägst ränta? Gå via en låneförmedlare. Då får du svart på vitt. Dagens digitala låneförmedlare jämför endast lån utifrån den effektiva räntan. Du kan söka upp till 30 lån samtidigt, tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något eftersom själva ansökan sker direkt hos kreditbolaget.

 

Hur du söker snabblån

 

Det kan inte vara enklare att söka ett snabblån. För det första är det helt gratis. Oftast får du svar inom 24 timmar och några timmar därefter finns pengarna på kontot. Du måste vara 18 år för att kunna söka och ha en fast månadsinkomst, men utöver detta är det få krav som gäller. Det enda som kan stjälpa din ansökan är om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Uppfyller du samtliga villkor som låntagare? Grattis! Då är det bara att söka. Håll dig gärna till ett par låneansökningar. Tänk på att ju fler lån du söker desto fler kreditupplysningar görs, vilket på lång sikt kan skada din kreditvärdighet.

 

 

 

6 Comments